Trets bàsics per aconseguir una casa sana i sostenible

Escrit per Maria Bosch de Contorns

Tants dies tancats a casa degut al confinament del COVID-19 ens ha fet descobrir nous espais de casa nostra: com entra la llum per aquella finestra durant la tarda, l’escalfor que rep una paret gràcies al sol, que bé que s’hi està en aquell raconet que no havíem tingut temps d’aprofitar,… I és que les cases són més que un espai on viure. Ens han de donar una sèrie de requisits per tal de sentir-nos-hi còmodes i a més han de ser sanes. Avui, la Maria Bosch de Contorns ens indica quines son les característiques bàsiques per a poder tenir una casa sana i sostenible en la que ens sentim a gust. 

“Una casa és aquella edificació que dona resposta a una de les necessitats bàsiques que tenim com a éssers humans: el recer. La casa doncs, és la que ens proporciona aixopluc, ens abraça i ens recull.

El fet d’habitar-la converteix aquest envolvent en la nostra tercera pell. Una pell que ha de mantenir al seu interior unes condicions tèrmiques i d’humitat per a garantir el confort dels qui l’habiten.

I des del nostre punt de vista, la manera més coherent d’aconseguir-ho és a través d’una arquitectura tradicional mediterrània però actualitzada. Una arquitectura propera, honesta i simple que resol criteris de salut, sostenibilitat i eficiència energètica escollint un bon emplaçament, una orientació correcta i un disseny que segueixi els criteris de bioconstrucció.

Una arquitectura que utilitza la llum com a element central, que empra materials autòctons com la terra, la pedra, la fusta, la ceràmica o les fibres naturals, que es genera a través de formes orgàniques que aporten harmonia i que usa colors neutres i terrosos que inspiren tranquil·litat i calidesa.

Una arquitectura doncs, que s’aprofita en la major mesura dels recursos naturals de l’entorn i que busca una demanda mínima d’energia, coberta amb energies renovables, per a aconseguir aquest confort tèrmic i d’humitat.

I tot això, cuidant fins a l’últim detall les condicions estètiques, visuals i funcionals del modus vivendi de l’usuari, per a garantir una atmosfera acollidora i personal per a cadascú.

Per això, des de Contorns tenim la necessitat i responsabilitat de projectar amb tu i per a la teva salut i el teu confort. Et volem acompanyar i assessorar des del principi fins al final, en projectes integrals d’interiorisme i d’arquitectura, siguin de reforma o d’obra nova.”

——

Moltes gràcies Maria per compartir amb nosaltres aquestes paraules tant dolces sobre aquest espai tant especial que és casa nostra.